Υγεία και Ασφάλεια Εργαζομένων
Κίνδυνοι για τα Μάτια

Πώς θα Επιλέξετε το Κατάλληλο Κράνος

Ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ασπίδας συγκόλλησης

 • Τα πιο σημαντικά κριτήρια κατά την επιλογή ασπίδας συγκόλλησης είναι σίγουρα η προστασία και η αξιοπιστία. Αλλά, για τη συνολική σας άνεση και απόδοση στην εργασία, υπάρχουν και άλλα πολύτιμα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, όπως: πιθανότητα ενσωμάτωσης άλλων μέσων προστασίας, ευχρηστία, τύπος φίλτρου συγκόλλησης, οπτικό πεδίο, ευελιξία χρήσης. Προτού επιλέξετε κράνος, μπορείτε να λάβετε καθοδήγηση αναλογιζόμενοι αυτές τις ερωτήσεις:


 • 1. Πόσο από τον χρόνο σας αφιερώνετε στην άμεση συγκόλληση;
  Όταν πραγματοποιείτε πολλές εργασίες χωρίς συγκόλληση, μπορεί να θέλετε ένα κράνος που συνδυάζει προστατευτική προσωπίδα με αναδιπλούμενο προς τα πάνω φίλτρο συγκόλλησης (Ασπίδες 9100FX, 9100MP), ειδικά όταν έχετε ανάγκη από προστασία της αναπνοής, καθώς δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε την προστασία της αναπνοής. Όταν η συγκόλληση είναι η κύρια εργασία σας, ενδέχεται να ωφεληθείτε από ένα κράνος με εξωτερικό έλεγχο για αλλαγή λειτουργίας φίλτρου συγκόλλησης για διαφορετικές εφαρμογές, για παράδειγμα λειτουργία λείανσης ή αγαπημένες ρυθμίσεις κατά τη συγκόλληση (Κράνη στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Σετ Φίλτρων 9100XXi).
 • Όταν εργάζεστε σε περιοχές με εναέριους κινδύνους, μπορεί να ωφεληθείτε από μια ασπίδα συγκόλλησης με εύκαμπτη προστασία κεφαλής (QR – Γρήγορη Απελευθέρωση). Υπάρχουν διαθέσιμα ωτοβύσματα για τις περισσότερες περιστάσεις, ωστόσο, εάν χρειάζεστε ωτοασπίδες, θα πρέπει πιθανόν να επιλέξετε ένα κράνος που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην επηρεάζει τη χρήση των ωτοασπίδων.
 • Καθώς όλες οι διαδικασίες συγκόλλησης παράγουν αναθυμιάσεις, συνιστούμε πάντα τη χρήση προστασίας της αναπνοής. Η 3M προσφέρει μάσκες σωματιδίων μίας χρήσης και επαναχρησιμοποιούμενες, που προσαρμόζονται στις Ασπίδες Συγκόλλησης Speedglas. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε ένα σύστημα παροχής αέρα από μπαταρία ή τρίτη πηγή και τότε χρειάζεστε μια ασπίδα συγκόλλησης με αγωγό αέρα. Υπάρχουν πολλά μοντέλα για να επιλέξετε, ανάλογα με τυχόν άλλες ανάγκες που έχετε. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ενότητα «Προστασία της Αναπνοής για Εφαρμογές Συγκόλλησης» (σύνδεσμος).
 • Για πολλούς συγκολλητές, η δυνατότητα να βλέπουν περισσότερο το αντικείμενο στο οποίο εργάζονται χωρίς να μετακινούν την ασπίδα συγκόλλησης ή το κεφάλι τους είναι πολύ σημαντικό. Για αυτά τα άτομα που τους αρέσει η μεγάλη εικόνα, τα καταλληλότερα μοντέλα είναι το 9100XX ή το 9100XXi.
 • Τότε η λειτουργία άνεσης συγκόλλησης πονταρίσματος μπορεί να κάνει για εσάς. Η ρύθμιση λειτουργίας άνεσης μπορεί να μειώσει την κόπωση των ματιών που προκαλείται από τη συνεχή προσαρμογή των ματιών σε διαφορετικά επίπεδα φωτός κατά τη συγκόλληση πονταρίσματος. Όταν ενεργοποιείται η λειτουργία πονταρίσματος, χρησιμοποιείται μια ενδιάμεση κατάσταση φωτός (βαθμός σκίασης 5). Αν δεν δημιουργηθεί άλλο τόξο μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, το φίλτρο συγκόλλησης επανέρχεται στην κανονική κατάσταση φωτός (βαθμός σκίασης 3). Η λειτουργία άνεσης συγκόλλησης πονταρίσματος είναι διαθέσιμη στα Φίλτρα 9100XX, 9100X και 9100V.
 • Απλά σηκώνοντας μια ασπίδα με φίλτρο συγκόλλησης 9100XXi ή SL, αυτόματα ενεργοποιείται το ADF σας.

  Για να βρείτε πιο ολοκληρωμένη περιγραφή του προϊόντος, επισκεφθείτε την ενότητα Speedglas Προστασία Συγκόλλησης

  Λήψη του Οδηγού Επιλογής Προστασίας Συγκόλλησης της 3M! (PDF)