Κίνδυνοι για τα Μάτια

Κίνδυνοι για τα Μάτια

Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία όσον αφορά τα μάτια σας

 • Οι συνηθέστεροι τραυματισμοί από την ακτινοβολία UV/IR είναι εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς και εγκαύματα λάμψης στον κερατοειδή. Αυτοί οι τραυματισμοί από ακτινοβολία υψηλής έντασης είναι αποτρέψιμοι, όταν χρησιμοποιείται σωστά η κατάλληλη ατομική προστασία. Οι διαφορετικές εφαρμογές απαιτούν διαφορετική προστασία και είναι σημαντικό να επιλέξετε τον καταλληλότερο εξοπλισμό για την εργασία σας.


Ακτινοβολία

Η οφθαλμία από έντονο φωτισμό παρουσιάζεται όταν η επιφάνεια του ματιού εκτίθεται σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία (UV)—συνήθως όταν προσκρούσει τόξο τυχαία, ενώ η ασπίδα συγκόλλησης είναι στην άνω θέση ή τα μάτια δεν προστατεύονται με κανέναν τρόπο. Η μακροχρόνια υπερέκθεση στην ακτινοβολία τόξου συνδέεται με εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη και καρκίνο του δέρματος.

Σωματίδια υψηλής ταχύτητας

Παρουσιάζονται τραυματισμοί των ματιών από ξένα σώματα όταν υλικά όπως σκόνη, γρέζια λείανσης ή κηλίδα λιωμένου μετάλλου εισχωρήσει στο μάτι. Όταν ένα σωματίδιο διεισδύσει από το εξωτερικό στρώμα του ματιού και εισέλθει στο μάτι, ονομάζεται διεισδυτικό ξένο σώμα. Αυτά τα σωματίδια ή τα αντικείμενα συνήθως ταξιδεύουν με υψηλή ταχύτητα και είναι από μέταλλο. Ένας διεισδυτικός τραυματισμός ματιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός και να επιφέρει τύφλωση, εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πώς μπορείτε να νικήσετε τα στατιστικά στοιχεία για τους τραυματισμούς των ματιών

Με απλά λόγια, τα φίλτρα συγκόλλησης αυτόματης σκίασης επιτρέπουν στους συγκολλητές να διατηρούν την προστασία των ματιών και του προσώπου — την ασπίδα συγκόλλησής τους — στη θέση της πολύ πιο συχνά από τα παθητικά φίλτρα συγκόλλησης. Αν βλέπετε σε κάθε περίσταση, το κίνητρο για να σηκώσετε την ασπίδα σας μειώνεται σημαντικά, δηλαδή:

 


 • Μειώνετε την πιθανότητα έκθεσης στην επιβλαβή ακτινοβολία UV/IR με την τυχαία εμφάνιση τόξου. ή την έκθεση στα τόξα των συγκολλητών πλησίον σας. Εκτός από τον προσωρινό πόνο που προκαλεί η οφθαλμία από τόξο και μοιάζει με τον πόνο από άμμο στα μάτια, η μακροχρόνια υπερέκθεση σε ακτινοβολία τόξου συνδέεται με εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη και καρκίνο του δέρματος.
 • Μειώνετε την πιθανότητα τραυματισμού των ματιών από ξένα σώματα, όπως γρέζια λείανσης ή κηλίδα λιωμένου μετάλλου.
 • Δεν θα χρειαστεί ποτέ να χαμηλώσετε την ασπίδα συγκόλλησής σας ξανά (ο αυχένας σας θα σας ευχαριστεί). Ο περιορισμός της κίνησης νεύσης σημαίνει επίσης ότι τα χέρια σας είναι λιγότερο πιθανό να μετακινηθούν, διατηρώντας το ηλεκτρόδιό σας ακριβώς εκεί που επιθυμείτε για την κρίσιμη αρχή κάθε συγκόλλησης. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συγκολλήσεις, λιγότερη λείανση και λιγότερες επιδιορθώσεις.
 • Άλλο ένα κέρδος για την παραγωγικότητα και την ασφάλεια από τα φίλτρα αυτόματης σκίασης: μπορείτε να εισχωρήσετε σε στενούς, περιορισμένους χώρους, με την προστασία ματιών και προσώπου σας ήδη στη θέση της. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την έναρξη παράξενων συγκολλήσεων.

 


Δείτε τη διαφορά!


Συχνές Ερωτήσεις για τα Φίλτρα Αυτόματης Σκίασης

Ένας από τους συνηθέστερους τραυματισμούς από την ακτινοβολία UV/IR είναι εγκαύματα του αμφιβληστροειδούς και εγκαύματα λάμψης στον κερατοειδή. Καταλαβαίνουμε ότι η προστασία των ματιών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για όλους τους συγκολλητές και εδώ δίνονται οι απαντήσεις μας σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις που ακούμε σχετικά με τα φίλτρα αυτόματης σκίασης

 • Είναι τα Φίλτρα Αυτόματης Σκίασης 3M™ Speedglas™ τόσο ασφαλή όσο τα παθητικά φίλτρα;
  Ναι, τα φίλτρα συγκόλλησης αυτόματης σκίασης Speedglas παρέχουν συνεχή προστασία (ισοδύναμη με βαθμό σκίασης 13) από την υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία (UV/IR), ανεξάρτητα από το εάν το φίλτρο είναι σε ανοιχτή ή σκούρα κατάσταση ή εάν έχει εφαρμοστεί η λειτουργία αυτόματης σκίασης. Πιθανόν να είναι ασφαλέστερα από τα παθητικά φίλτρα, καθώς μπορείτε να διατηρήσετε την ασπίδα συγκόλλησης στην κάτω θέση σε ολόκληρη τη διαδικασία συγκόλλησης, καθώς και τον αυτόματο διακόπτη φίλτρου από ανοιχτή σε σκούρα απόχρωση και πίσω, για να αυξήσετε την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης. Επιπλέον, τα χέρια σας δεν ασχολούνται με τη συνεχή προσαρμογή της ασπίδας.
 • Όχι περισσότερο από τα παραδοσιακά φίλτρα. Όλα τα Φίλτρα Συγκόλλησης Speedglas έχουν εσωτερική και εξωτερική (αντικαθιστώμενη) πλάκα προστασίας που μπορεί να αντικατασταθεί οποιαδήποτε στιγμή φθαρεί, γρατζουνιστεί ή λερωθεί πολύ και δεν καθαρίζεται με ένα μαλακό πανί. Το φίλτρο συγκόλλησης βρίσκεται μέσα σε εσοχή στην ασπίδα συγκόλλησης και είναι καλά προστατευμένο. Μια Ασπίδα Συγκόλλησης Speedglas είναι το ίδιο στιβαρή με μια παθητική ασπίδα συγκόλλησης.
 • Να το επαναλάβουμε: με τα Φίλτρα Αυτόματης Σκίασης Speedglas είστε πάντα προστατευμένοι από την επιβλαβή ακτινοβολία UV/IR. Τα Φίλτρα Συγκόλλησης Αυτόματης Σκίασης Speedglas παρέχουν συνεχή προστασία (ισοδύναμη με βαθμό σκίασης 13) από την υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία (UV/IR), ανεξάρτητα από το εάν το φίλτρο είναι σε ανοιχτή ή σκούρα κατάσταση ή εάν έχει εφαρμοστεί η λειτουργία αυτόματης σκίασης.
 • Όχι. Το φίλτρο αλλάζει τόσο γρήγορα, που το μάτι δεν προλαβαίνει να δει τη λάμψη (0,1 ms σε θερμοκρασία δωματίου). Η μετάβαση από απουσία τόξου σε τόξο συμβαίνει με αντιληπτή λάμψη.
 • Τα Φίλτρα Αυτόματης Σκίασης Speedglas συνεχώς αλλάζουν αυτόματα από ανοιχτά σε σκούρα και πίσω. Και τα δύο σας χέρια είναι ελεύθερα για να τοποθετήσετε το ηλεκτρόδιο με ακρίβεια, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά τη συγκόλληση. Μια ασπίδα συγκόλλησης αυτόματης σκίασης συμβάλλει επίσης στη μείωση της καταπόνησης του αυχένα από τη νεύση με το κράνος, αυξάνοντας κατά πολύ την ακρίβεια της τοποθέτησης του ηλεκτροδίου. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την ανάγκη για λείανση και επιδιορθώσεις. Η σταθερή, ευκρινής ορατότητα των φίλτρων κάνει ακόμα και τις δύσκολες συγκολλήσεις πολύ ευκολότερες.
 • Αν το κέρδος οριστεί σε όρους προστασίας, μία ημέρα αρκεί. Αλλά ενώ η προστασία είναι δύσκολο να μετρηθεί μερικές φορές, η απόδοση και η ποιότητα συγκόλλησης μετρούνται πολύ ευκολότερα. Μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση σημαντικά, όταν χρησιμοποιείτε φίλτρα αυτόματης σκίασης Speedglas. Όχι μόνο μπορείτε να εργαστείτε γρηγορότερα όταν βλέπετε πάντα, αλλά κινείστε πιο αποτελεσματικά και τοποθετείτε τα ηλεκτρόδια με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η πλειοψηφία των κακών αρχών συγκόλλησης μπορεί να εξαλειφθεί. Οι λιγότερες κακές κολλήσεις σημαίνουν λιγότερη λείανση και ανώτερα επίπεδα συνολικής ποιότητας. Διάγραμμα αποπληρωμής.

  Για παράδειγμα:

  Το κέρδος παραγωγικότητας εξαρτάται βεβαίως από την εφαρμογή. Αν κάνετε πολλές συγκολλήσεις πονταρίσματος, θα έχετε πολύ μεγαλύτερα κέρδη παραγωγικότητας από έναν συγκολλητή που κάνει μακριές ραφές συγκόλλησης. Δηλαδή, αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιεί ένα συντηρητικό κέρδος 15% στην παραγωγικότητα. Αν ο μισθός είναι $20 ανά ώρα, θα γίνει εξαργύρωση των χρημάτων σας για την ασπίδα συγκόλλησης σε περίπου δύο μήνες. Σε έναν χρόνο, το κέρδος στην παραγωγικότητα μπορεί να είναι έως $6000 σε εξοικονόμηση (επίσης γνωστό ως νέα κέρδη). Σημείωση: Οι χρηματικές ποσότητες είναι προσεγγιστικές και μπορεί να διαφέρουν).

 • Όσον αφορά τον εξοπλισμό συγκόλλησης και τα προϊόντα ασφάλειας, το κλισέ – «παίρνεις αυτό που πληρώνεις» – δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πιο αληθινό. Ο εξοπλισμός συγκόλλησης και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) πρέπει πάντα να επιλέγονται με βάση τις ατομικές συνθήκες και όχι την τιμή. Η βέλτιστη επιλογή φίλτρου συγκόλλησης εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τον τύπο της διαδικασίας συγκόλλησης. Αλλά, εξαρτάται επίσης και από προσωπικές προτιμήσεις που ενσωματώνουν το πλήρες σύστημα της ασπίδας συγκόλλησης, όπως το μέγεθος του οπτικού πεδίου, η περιφερειακή όραση, η αντίληψη του βάρους και της ισορροπίας, η ανάγκη πρόσθετης προστασίας κ.τ.λ.

  Προτού επιλέξετε ένα μοντέλο, αναρωτηθείτε:


  • Πώς θα χρησιμοποιήσω την ασπίδα συγκόλλησής μου;
  • Αλλάζω περιστασιακά διαδικασία συγκόλλησης;
  • Χρησιμοποιώ πολύ χαμηλή (<20) ή πολύ υψηλή (>300) ένταση ρεύματος;

  Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση: ένα μεταβλητό φίλτρο συγκόλλησης προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία χαρακτηριστικών για νέες συνθήκες εργασίας. Να επικοινωνείτε πάντα με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Υπεύθυνο Ασφάλειας ή άλλους ειδικούς για την ασφάλεια, εάν έχετε αμφιβολία σχετικά με την κατάλληλη προστασία για τα μάτια στις δεδομένες συνθήκες εργασίας σας.

Κίνδυνοι για τα Μάτια

Βήμα 2

Συνεχίστε στο Βήμα 2, για μια γενική περιγραφή των πτυχών της ασφάλειας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή μέσων προστασίας των ματιών και του προσώπου για τις εφαρμογές συγκόλλησης.