Επαγγελματίας στοματικής φροντίδας που φορά 3Μ Μάσκα Προστασίας Αναπνοής

Δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και στην ευημερία όσων παρέχουν οδοντιατρικές υπηρεσίες και στους ασθενείς τους.

Πληροφορίες για την υποστήριξη όσων παρέχουν υπηρεσίες στοματικής υγείας και την πρόληψη τους σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Υποστηρικτικές πληροφορίες που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 για όσους παρέχουν οδοντιατρικές υπηρεσίες.

 • Η 3M ανταποκρίνεται στην ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση της πανδημίας του COVID-19 παρέχοντας προμήθειες όπου χρειάζονται περισσότερο. Σε όλο τον κόσμο, συνεργαζόμαστε με υγειονομικούς , κυβερνητικούς και ιατρικούς παράγοντες για να βοηθήσουμε στην παροχή κρίσιμων προϊόντων. Η 3M αύξησε την παραγωγή στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ασίας, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

  Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες στοματικής υγείας όσο και των ασθενών τους, σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου μόλυνσης.

  Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχετε υποβάλει με απαντήσεις και συνδέσμους για να σας κατευθύνει σε περισσότερες πληροφορίες.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για όσους παρέχουν υπηρεσίες στοματικής υγείας.

 • Όχι, οι οδοντιατρικές μάσκες έχουν διαφορετικά επίπεδα αντοχής στα υγρά ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται.
  Είναι σημαντικό να διαβάσετε τις προδιαγραφές για να προσδιορίσετε ποιος τύπος είναι κατάλληλος για οδοντιατρικές διαδικασίες.
  Εκτός από την προστασία των ασθενών από σωματίδια που εκδιώκονται από τον χρήστη, οι ανθεκτικές στα υγρά μάσκες παρέχουν ένα φράγμα που βοηθά να κρατήσει το σάλιο ή το αίμα μακριά από το στόμα και τη μύτη του χρήστη.

 • Σύμφωνα με τις Πρότυπες προφυλάξεις ελέγχου μόλυνσης CDC, οι Οδοντιατρικοί επαγγελματίες θα πρέπει να φορούν κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, όταν είναι πιθανό να εκτοξευτούν σωματικά υγρά και αίμα.

  Όταν ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης επιλέγει μια μάσκα, θα πρέπει να εξετάζει την καλή εφαρμογή, την αντοχή στα υγρά, την ικανότητα σωστού φιλτραρίσματος και την άνεση στην αναπνοή.

  Σύμφωνα με την οδηγία για πρόληψη και έλεγχο της μόλυνσης από το CDC για οδοντιατρεία κατά τη διάρκεια της απόκρισης στον COVID-19, το προσωπικό οδοντιατρικής περίθαλψης θα πρέπει να επιλέξει το υψηλότερο διαθέσιμο επίπεδο εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

 • Οι χειρουργικές / ιατρικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο μεγάλων σωματιδίων που πιθανόν να εκτοξευτούν από τον χρήστη - όπως το σάλιο και η βλέννα - από το να φτάσουν σε ασθενείς.

  Στην Ευρώπη, οι απαιτήσεις και οι μέθοδοι δοκιμών για χειρουργικές μάσκες καθορίζονται στο πρότυπο EN 14683: 2019 + AC: 2019 για ιατρικές μάσκες προσώπου (χειρουργικές μάσκες). Οι χειρουργικές μάσκες φέρουν σήμανση CE ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας Ι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ιατρικών Συσκευών.

  Σύμφωνα με το πρότυπο, οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να δοκιμαστούν για:

  • Αποδοτικότητα φιλτραρίσματος για βακτήρια (BFE) που δοκιμάζεται in vitro
  • Αναπνευσιμότητα
  • Αντοχή σε εκτινασόμενα σταγονίδια ( προαιρετικά )
  • Μικροβιακή καθαριότητα
  • Βιοσυμβατότητα

  Με βάση το αποτέλεσμα των δοκιμών BFE, οι μάσκες χωρίζονται σε δύο τύπους.

  • Οι μάσκες τύπου Ι έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος βακτηρίων 95%,
  • οι αποκαλούμενες μάσκες τύπου II πρέπει να έχουν ελάχιστη αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος βακτηρίων 98%.

  Στο πρότυπο, αναφέρεται επίσης ότι οι χειρουργικές μάσκες τύπου Ι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ασθενείς και άλλα άτομα για τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης μόλυνσης, ιδίως σε επιδημίες ή πανδημικές καταστάσεις. Οι μάσκες τύπου Ι σύμφωνα με το πρότυπο ΔΕΝ προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες υγείας σε χειρουργεία ή ιατρικές εγκαταστάσεις με παρόμοιες απαιτήσεις, αλλά αντ 'αυτού προορίζονται για χρήση από ασθενείς και άλλα άτομα για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης.

  Σύμφωνα με το πρότυπο, οι μάσκες τύπου II (π.χ. μάσκες με ελάχιστο BFE 98%) μπορούν να δοκιμαστούν και να ταξινομηθούν ως ανθεκτικές σε εκτινασόμενα σταγονίδια. Η αντοχή σε σταγονίδια υποδεικνύεται με το κεφαλαίο "R". Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργικές μάσκες τύπου IIR είναι μάσκες αντοχής σε σταγονίδια με ελάχιστο BFE 98%.

  Οι μάσκες τοποθετούνται συχνά χαλαρά, αφήνοντας μεγάλα κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου. Ελέγξτε τις προδιαγραφές της μάσκας για να προσδιορίσετε το επίπεδο αντοχής στα υγρά.

  Οι φιλτρόμασκες για την προστασίας της έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την έκθεση του χρήστη σε αιωρούμενους κινδύνους σωματιδίων. Αυτές οι μάσκες απαιτούν επίσης δοκιμή σωστής προσαρμογής και ελέγχους καλής σφράγισης από τον χρήστη.

  Στην Ευρώπη, οι φιλτρόμασκες προστασίας της αναπνοής ελέγχονται σύμφωνα με το πρότυπο δοκιμής EN 149: 2001 + A1: 2009.

  Όταν οι φιλτρόμασκες ελέγχονται σύμφωνα με το EN 149, μετράται η λεγόμενη Συνολική Εισερχόμενη Διαρροή - TIL- της συσκευής. Το TIL ορίζεται ως το άθροισμα: 12

  • η απόδοση του φίλτρου,
  • η αποτελεσματικότητα της στεγανοποίησης μεταξύ της μάσκας και του δέρματος του προσώπου του χρήστη (σωστή τοποθέτηση στο πρόσωπο)
  • η απόδοση μιας υπάρχουσας βαλβίδας εκπνοής (εάν υπάρχει).

  Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι φιλτρόμασκες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. FFP1, FFP2 ή FFP3. Τα ελάχιστα κριτήρια απόδοσης για το TIL είναι:12

  • Οι φιλτρόμασκες με FFP1 πρέπει να έχουν TIL όχι μεγαλύτερο από 22%
  • Οι φιλτρόμασκες με FFP2 πρέπει να έχουν TIL όχι μεγαλύτερο από 8%
  • Οι φιλτρόμασκες με FFP3 πρέπει να έχουν TIL όχι μεγαλύτερο από 2%

  Συνοπτικά οι διαφορές μεταξύ χειρουργικών μασκών και φιλτρόμασκων.

  • Οι χειρουργικές μάσκες ΔΕΝ προορίζονται για την προστασία του χρήστη της μάσκας από τους βιολογικούς κινδύνους στον αέρα. Οι φιλτρόμασκες προορίζονται για την προστασία του χρήστη από αερομεταφερόμενους και αναπνεύσιμους βιολογικούς κινδύνους
  • Οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να προστατεύσουν έναν ασθενή ή το περιβάλλον από εκπνεόμενα δυνητικά μεταδοτικά σωματίδια
  • Ένα φίλτρο που έχει χάσει το ηλεκτροστατικό φορτίο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του φιλτραρίσματος ορισμένων σωματιδίων από τον αέρα.
  • Η μικροβιακή καθαριότητα (bioburden), η άνεση στην αναπνοή και το BFE είναι σημαντικές απαιτήσεις για τις χειρουργικές μάσκες
  • Οι χειρουργικές μάσκες TYPE IIR ΔΕΝ προσφέρουν αναπνευστική προστασία
  • Οι χειρουργικές μάσκες TYPE I σύμφωνα με το EN14683 προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς και άλλα άτομα για τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης λοιμώξεων ιδιαίτερα σε επιδημίες ή πανδημικές καταστάσεις.
  • Με βάση την συνολική εισερχόμενη διαρροή και την απόδοση φιλτραρίσματος, οι φιλτρόμασκες προστασίας της αναπνοής ταξινομούνται σε FFP1, FFP2 και FFP3

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

  Φιλτρόμασκες προστασίας αναπνοής και χειρουργικές μάσκες: Μια σύγκριση - Τεχνικό δελτίο (PDF, 309 KB)

 • Διαφορές μεταξύ EN149 και N95

  Τα πιο σημαντικά πρωτόκολλα δοκιμών και συστήματα ταξινόμησης για φιλτόμασκες προστασίας της αναπνοής είναι το (ευρωπαϊκό) πρότυπο δοκιμής EN149 και το πρωτόκολλο δοκιμής (ΗΠΑ) N95.

  • EN149 και N95
  • Οι φιλτρόμασκες προστασίας της αναπνοής που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να φέρουν σήμα CE. Το σήμα CE είναι ένα απο τα 4 στοιχεία που πρέπει να εκτυπωθούν πάνω σε κάθε μεμονωμένη φιλτρόμασκα καθώς και στη συσκευασία του προϊόντος. Τα 4 στοιχεία είναι:

   1. Το σήμα CE
   2. Το πρότυπο δοκιμής (EN149)
   3. Η τάξη FFP (FFP1, 2 ή 3)
   4. Ο τετραψήφιος αριθμός αναγνώρισης του κοινοποιημένου οργανισμού

  Το πρότυπο N95

  Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH) είναι ο αμερικανικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη δοκιμή και την πιστοποίηση των φιλτρόμασκων για την προστασία της αναπνοής - Filtering Facepiece Respirators (FFRs). Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ταξινομούν τις φιλτρόμασκες σε 9 κατηγορίες. Οι οποίες είναι οι εξής: 14

  • N95, N99, N100
  • P95, P99, P100
  • R95, R99, R100

  Οι αριθμοί στην ταξινόμηση NIOSH υποδεικνύουν την ελάχιστη απόδοση φίλτρου

  N σημαίνει Όχι ανθεκτικό στο λάδι (κατάλληλο για χρήση σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης)

  R για ελαιοαπωθητικά

  P για ελαιο-αδιαβροχα

 • Και οι δύο είναι FFP2 και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη μείωση της έκθεσης του χρήστη σε κινδύνους σωματιδίων στον αέρα.

  Οι φιλτρόμασκες FFP2 χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δεν θεωρούνται ανθεκτικές στα υγρά, ενώ οι χειρουργικές φιλτρόμασκες N95 είναι ανθεκτικές σε υγρά και συνήθως χρησιμοποιούνται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

 • Δοκιμή σωστή εφαρμογής

  • Γίνεται από εκπαιδευμένο fit tester.
  • Επαληθεύει ότι η φιλτρόμασκα μπορεί να επιτύχει μια αποδεκτή εφαρμογή στο πρόσωπο του χρήστη.
  • Πρέπει να διεξάγεται ετησίως ή συχνότερα εάν το πρόσωπο του χρήστη αλλάζει με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την εφαρμογή.

  Ελέγχου σωστής τοποθέτησης - σφράγισης

  • Πραγματοποιείται από τον χρήστη κάθε φορά που βάζει την φιλτρόμασκα.
  • Επιβεβαιώνει ότι η φιλτρόμασκα έχει φορεθεί σωστά και έχει σφραγίσει στο πρόσωπο.

 • Οι ιατρικές μάσκες και οι φιλτρόμασκες έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως συσκευές μίας χρήσης. Ωστόσο, οι προμήθειες όλων έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας COVID-19.

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δημοσίευσε στην «Τεχνική Έκθεση Μάρτιος 2020» κάποιες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης πιθανής έλλειψης ΜΑΠ. 2

  Στη σελίδα 2 αυτής της αναφοράς μπορούμε να διαβάσουμε:

  • Η χρήση των ΜΑΠ για τις διάφορες διαδικασίες που πρέπει να εκτελεστούν θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση και να γίνει ξεχωριστή εκτίμηση κινδύνου.
  • Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πραγματοποιούν την πρώτη αξιολόγηση χωρίς άμεση επαφή, ο ασθενής πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα και να διατηρεί απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου.
   Εάν είναι δυνατόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φυσικό φράγμα, όπως γυαλί ή πλαστικό παράθυρο για να αποφευχθεί η άμεση επαφή και να διατηρηθεί η απόσταση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται PPE.
  • Εάν υπάρχει, παρέχετε μια χειρουργική μάσκα για τους ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα (π.χ. βήχας)
  • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εκτελούν διαδικασίες παραγωγής αερολύματος (AGP), όπως το σκούπισμα, πρέπει να φορούν τα προτεινόμενα ΜΑΠ κατάλληλα για σταγονίδια, επαφή και αερομεταφερόμενη μετάδοση (γάντια, γυαλιά, φόρμα προστασίας και φιλτρόμασκα FFP2 / FFP3)
  • Εάν υπάρχει έλλειψη φιλτρόμασκων FFP2 / FFP3, οι εργαζόμενοι σε υγειονομική περίθαλψη που εκτελούν διαδικασίες σε άμεση επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα (αλλά δεν κινδυνεύουν να δημιουργήσουν αερολυμα) μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα με το υψηλότερο διαθέσιμο επίπεδο φίλτρου, όπως χειρουργική μάσκα , εκτός από γάντια, γυαλιά και φόρμα προστασίας.
  • Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η χρήση ΜΑΠ εάν υπάρχει ανεπαρκής πρόσβαση σε αποθέματα ΜΑΠ, θα πρέπει να διοριστεί προσωπικό για τη διεξαγωγή διαδικασιών ή μιας διαδικασίας σε καθορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, ορίστε το προσωπικό που θα πραγματοποιεί τη λήψη επιχρίσματος με βαμβακοφόρο στυλεό μόνο σε ειδικό χώρο.
  • Κατά τη δειγματοληψία το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια φιλτρόμασκα για αρκετούς ασθενείς για μέγιστο χρόνο 4 ωρών χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει την φιλτρόμασκα, εφόσον δεν έχει υποστεί βλάβη ή έχει λερωθεί, εκτός εάν ο κατασκευαστής της φιλτρόμασκας συμβουλεύει ρητά κάτι άλλο

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

 • Η 3M συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες και ιδρύματα αποστείρωσης που διερευνούν τρόπους απολύμανσης των φιλτρόμασκων με ασφάλεια για τα νοσοκομεία.
  Για το σκοπό αυτό, η 3M δεσμεύεται να κάνει δοκιμές και ελέγχους για τις 3Μ φιλτρόμασκες σχετικά με την επίδραση των διαδικασιών απολύμανσης στην απόδοση εφαρμογής και φιλτραρίσματος.

  Βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου των 3Μ φιλτρόμασκων από πολλές εταιρείες και ιδρύματα αποστείρωσης.
  Αναμένουμε ότι θα είναι διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες καθώς αυτή η εργασία ολοκληρώνεται και ελέγχεται από τις ρυθμιστικές υπηρεσίες.

  Οι τρέχουσες πληροφορίες υποστηρίζουν τα ακόλουθα συμπεράσματα για όλες τις φιλτρόμασκες σωματιδίων3Μ:

  • Η 3M δεν συνιστά τη χρήση αιθυλενοξειδίου λόγω σημαντικών ανησυχιών που σχετίζονται με την απαγωγή αερίων.
  • Η 3M δεν συνιστά τη χρήση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας λόγω υποβάθμισης στην απόδοση του φίλτρου.
  • Η 3M δεν συνιστά τη χρήση μικροκυμάτων λόγω της τήξης της φιλτρόμασκας κοντά σε μεταλλικά εξαρτήματα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εφαρμογής.
  • Η 3M δεν συνιστά τη χρήση Υψηλής Θερμοκρασίας, Αυτόκαυστου ή Ατμού λόγω σημαντικής υποβάθμισης του φίλτρου.

  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

Δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε? Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αποκτήστε πρόσβαση στα πιο πρόσφατα νέα και ενημερώσεις για το COVID-19