3Μ Τμήμα Προϊόντων Φανοποιίας & Βαφής
Συγκόλληση Λαμαρίνας και Δομική Συγκόλληση

Συγκόλληση Λαμαρίνας και Δομική Συγκόλληση σε Επισκευές Φανοποιίας

 • Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή μια πλήρης διαδικασία ηλεκτροσυγκόλλησης ή δεν θέλετε να τοποθετήσετε ένα μη δομικό ανταλλακτικό σε ένα αυτοκίνητο, μπορείτε να εφαρμόσετε με ευκολία την 3M Επισκευή Σύνδεσης Λαμαρίνας.

  Όταν τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή, αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδέσετε επιφάνειες θυρών και οροφής, φτερά και πλαϊνά. Η 3M™ Κόλλα Συγκόλλησης Λαμαρίνας έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει καλύτερη ικανότητα πρόσφυσης στις εξωτερικές λαμαρίνες που αντικαθίστανται, ενώ παράλληλα είναι ανθεκτική στη διάβρωση. Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της 3M, η κόλλα διαθέτει εγγύηση ανθεκτικότητας στη διάβρωση εφ' όρου ζωής.

  Η 3M™ Κόλλα Συγκόλλησης Λαμαρίνας δεν προορίζεται για τη συγκόλληση δομικών μερών οχημάτων, όπως κολόνες, κατώφλια θυρών ή μέρη πλαισίου. Εάν έχετε αμφιβολία για το αν κάποιο εξάρτημα αποτελεί δομικό στοιχείο, τότε σε αυτό το εξάρτημα πρέπει να γίνει συγκόλληση. Για επισκευές σε δομικά στοιχεία, είναι διαθέσιμη η 3M™ Κόλλα Δομικής Συγκόλλησης Ανθεκτική σε Κρούσεις.

Ηλεκτροσυγκόλληση σε σχέση με τη κόλληση χρησιμοποιώντας Κόλλα

3M Διαδικασία Επισκευής Σύνδεσης Λαμαρίνας


 • Βήμα 1

  Βήμα 1

  Αφαιρέστε όλη τη βαφή, τη σκουριά και τις ακαθαρσίες από τις επιφάνειες που θα κολληθούν, χρησιμοποιώντας 3M™ Roloc™ Δίσκο Βούρτσας Bristle ή Δίσκους Clean & Strip.

 • Βήμα 2

  Βήμα 2

  Ισιώστε όλα τα μέταλλα, στερεώστε το τμήμα στη θέση του και ελέγξτε την εφαρμογή και την ευθυγράμμιση.

 • Βήμα 3

  Βήμα 3

  Καθαρίστε όλες τις περιοχές που θα κολληθούν με 3M™ 08984 Καθαριστικό Κόλλας Γενικής Χρήσης.

 • Βήμα 4

  Βήμα 4

  Τοποθετήστε τη φύσιγγα δύο συστατικών με την κόλλα μέσα στο πιστόλι εφαρμογής. Ξεβιδώστε το καπάκι της κόλλας και διανείμετε επαρκή ποσότητα, ώστε να εξασφαλίσετε την εξισορρόπηση του υλικού. Προσαρτήστε και σφίξτε το ακροφύσιο ανάμειξης στη φύσιγγα δύο συστατικών.

 • Βήμα 5

  Βήμα 5

  Απλώστε μια σταγόνα κόλλας σε όλες τις περιοχές που πρόκειται να κολληθούν (όλες γυμνές μεταλλικές επιφάνειες).

  Η κόλλα συγκόλλησης λαμαρίνας διαθέτει ιδιότητες που περιορίζουν τη διάβρωση και παρέχει εξαιρετική πρόσφυση σε υλικά όπως αλουμίνιο, SMC, FRP, χάλυβα και άλλα...

 • Βήμα 6

  Βήμα 6

  Απλώστε την κόλλα (χρησιμοποιώντας μια πλαστική σπάτουλα ή βούρτσα) για να δημιουργηθεί μια βάση, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία από τη διάβρωση.

 • Βήμα 7

  Βήμα 7

  Εφαρμόστε μια επιπλέον σταγόνα κόλλας είτε στη λαμαρίνα αντικατάστασης ή στην εσωτερική δομή.

 • Βήμα 8

  Βήμα 8

  Ψεκάστε 3M™ 50410 Weld Thru II Επίστρωση σε όλες τις περιοχές προς συγκόλληση.

 • Βήμα 9

  Βήμα 9

  Στερεώστε τη λαμαρίνα με σφιγκτήρα στη σωστή θέση.

 • Βήμα 10

  Βήμα 10

  Απλώστε με σπάτουλα τυχόν ποσότητα κόλλας που «πιέστηκε έξω» για να σφραγίσετε το εξωτερικό του αρμού, σε όλο το μήκος των κολλημένων άκρων της λαμαρίνας.

 • Βήμα 11

  Βήμα 11

  Συγκολλήστε τις κατάλληλες περιοχές. Μπορείτε να συγκολλήσετε μόλις η λαμαρίνα είναι στη θέση της και έχει στερεωθεί με σφιγκτήρες.

 • Βήμα 12

  Ψεκάστε την εσωτερική πλευρά του φτερού και των συγκολλημένων αρμών με 3M™ 08901/ 08911 ή 08909/ 08919 Κερί για Εσωτερικές Κοιλότητες.

 • Βήμα 13

  Βήμα 13

  Μπορείτε να αφαιρέσετε τους σφιγκτήρες μετά από 4 ώρες στους 23°C. Εάν υπάρχει δύναμη τάσης, τα μέρη πρέπει να παραμείνουν με τους σφικτήρες για μεγαλύτερο διάστημα. Ο χρόνος στεγνώματος μπορεί να μειωθεί με την εφαρμογή θερμότητας (Μην υπερβείτε τους 120°C για 45 λεπτά). Αφήστε να περάσουν 24 ώρες στεγνώματος προτού συνεχίσετε την επισκευή του οχήματος.

IRSA - 3M™ Κόλλα Δομικής Συγκόλλησης Ανθεκτική σε Κρούσεις


Όποτε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια πραγματικά δομική κόλλα για εφαρμογές συγκόλλησης, επιλέξτε την IRSA PN07333. Διάφοροι κατασκευαστές τη συνιστούν για την απορρόφηση των δυνάμεων που προκαλούνται από συγκρούσεις. Ωστόσο, η κόλλα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δομικά μέρη. Προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση σε χάλυβα μέτριας και υψηλής αντοχής, καθώς και σε μέρη από αλουμίνιο.

 • Βήμα 1

  Βήμα 1

  Καθαρίστε την περιοχή με 3M™ VHB™ Καθαριστικό Επιφανειών ή 3M™ 08984 Καθαριστικό για Κόλλες Γενικής Χρήσης, χρησιμοποιώντας 3M™ 34567 Επαγγελματικά Πανάκια Καθαρισμού Επιφανειών ή 3M™ Πανί Μικροϊνών.

 • Βήμα 2

  Βήμα 2

  Αφαιρέστε όλη τη σκουριά, το αστάρι και τη βαφή από τις περιοχές που πρόκειται να κολληθούν, να συγκολληθούν ή να ενωθούν με βίδες, χρησιμοποιώντας έναν 3M™ Roloc™ Δίσκο Λείανσης (Νούμερο 80) / Scotch-Brite™ Τραχύ Ιμάντα τύπου file ή έναν Δίσκο Επεξεργασίας Επιφανειών. Να συνδέετε μόνο καθαρά, γυμνά μέταλλα χωρίς σκουριά.

  Τοποθετήστε δοκιμαστικά όλα τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των πριτσινιών και των συνδέσμων σταθεροποίησης και ελαχιστοποιήστε τα μεγάλα διάκενα μεταξύ των φλαντζών, για να διασφαλίσετε ομοιόμορφη κόλληση.

 • Βήμα 3

  Βήμα 3

  Αφαιρέστε το εξάρτημα από το όχημα.

  • Όλες οι περιοχές που πρόκειται να συγκολληθούν με τόξο σε αδρανή ατμόσφαιρα (MIG), πρέπει να επικαλύπτονται με 3M™ Weld-Thru II Επίστρωση (PN50410), σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν επάνω στο δοχείο. Επάνω στις περιοχές που πρόκειται να συγκολληθούν με τόξο σε αδρανή ατμόσφαιρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κόλλα.
  • Οι περιοχές που πρόκειται να συγκολληθούν με τη χρήση Πόντας πρέπει να επικαλύπτονται με 3M™ Κόλλα Δομικής Συγκόλλησης Ανθεκτική σε Κρούσεις (PN07333). Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτές τις περιοχές επιστρώσεις Weld-Thru.
  • Οι περιοχές που πρόκειται να ενωθούν με πριτσίνια θα πρέπει να καλύπτονται με 3M™ Κόλλα Δομικής Συγκόλλησης Ανθεκτική σε Κρούσεις (PN07333). Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτές τις περιοχές επιστρώσεις Weld-Thru.
 • Βήμα 4

  Βήμα 4

  Τοποθετήστε τη φύσιγγα με την κόλλα στο πιστόλι εφαρμογής. Ανοίξτε και εξισορροπήστε τη φύσιγγα διανέμοντας λίγο προϊόν, ώστε να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο συστατικά A και B έχουν εμφανιστεί στην έξοδο. Προσαρτήστε ένα 3M Ακροφύσιο Ανάμειξης στη φύσιγγα και στερεώστε το στη θέση του με το δακτύλιο που παρέχεται μαζί με τη φύσιγγα. Διανείμετε μια απορρίψτε μια μικρή ποσότητα υλικού μέσα από το ακροφύσιο ανάμειξης.

 • Βήμα 5

  Βήμα 5

  Απλώστε μια σταγόνα κόλλας σε όλες τις γυμνές μεταλλικές επιφάνειες και των δύο τμημάτων που πρόκειται να κολληθούν. Χρησιμοποιώντας μια πλαστική σπάτουλα ή ένα πινέλο για κόλλα, δουλέψτε την κόλλα προς τα έξω, για να καλύψετε όλες τις γυμνές μεταλλικές επιφάνειες.

 • Βήμα 6

  Βήμα 6

  Απλώστε μια σταγόνα κόλλας διαμέτρου 3 mm έως 6 mm στο ΕΝΑ μέρος, στο κέντρο της φλάντζας (ή ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται στο Εγχειρίδιο Επισκευών Φανοποιίας του κατασκευαστή). Οι πλατιές φλάντζες ή οι φλάντζες με μικρά διάκενα μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη σταγόνα. Απλώστε μια αρκετά μεγάλη σταγόνα, ώστε η κόλλα να μπορέσει να γεμίσει όλα τα κενά και να πιεστεί έξω από τον αρμό της φλάντζας, υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση έχει σφραγίσει πλήρως.

 • Βήμα 7

  Σφίξτε ή στερεώστε τα μέρη μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τις λύσεις μηχανικής σύνδεσης που προτείνει ο κατασκευαστής. Δουλέψτε την ποσότητα της κόλλας που «πιέστηκε έξω» για να σφραγίσετε το εξωτερικό του αρμού σε όλο το μήκος των κολλημένων άκρων.

 • Βήμα 8

  Βήμα 8

  Πραγματοποιήστε Συγκόλληση Πόντας στις κατάλληλες περιοχές, ενόσω η κόλλα δεν έχει στεγνώσει. ΜΗΝ επιχειρήσετε να κάνετε συγκόλληση MIG διαμέσου της κόλλας. Τοποθετήστε τους ήλους ή τις άλλες λύσεις σύνδεσης όσο η κόλλα δεν έχει σκληρύνει, τυπικά εντός 2 ωρών από την εφαρμογή της κόλλας.
   

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κόλλα μπορεί να είναι εύφλεκτη. Φροντίστε ώστε κάθε συγκόλληση MIG να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιοστών από την κόλλα. Όπως με όλες τις εργασίες συγκόλλησης, να έχετε τον πυροσβεστήρα πρόχειρο και να προσέχετε για καπνό ή φλόγα.
  • Η Συγκόλληση Πόντας μέσω κόλλας που δεν έχει στεγνώσει ακόμα ΕΙΝΑΙ αποδεκτή.
 • Βήμα 9

  Βήμα 9

  Ψεκάστε τις εσωτερικές κοιλότητες και οποιεσδήποτε συγκολλημένες ραφές με πορτοκαλί ή διαφανές 3M™ Κερί Για Κοιλότητες.

 • Βήμα 10

  Βήμα 10

  Εάν τα μέρη πρόκειται να κολληθούν μόνο, μπορείτε να αφαιρέσετε τους σφιγκτήρες μετά από 8 ώρες στους 23°C.

    

  • Τα μέρη θα πρέπει να παραμένουν υπό σύσφιξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 23°C ή/και εάν υφίσταται δύναμη τάσης επάνω στο μέρος/στη γραμμή κόλλησης.
  • Ο χρόνος στεγνώματος μπορεί να μειωθεί με την εφαρμογή θερμότητας (80°C το μέγιστο επί 30 λεπτά), εφόσον εφαρμοστεί εντός 2 ωρών από την εφαρμογή της κόλλας.
  • Στα μέρη που χρησιμοποιήθηκαν ήλοι ή έγινε συγκόλληση πόντας οι σφιγκτήρες μπορούν να αφαιρεθούν αμέσως.

   

Αφήστε να περάσουν 24 ώρες με θερμοκρασία τουλάχιστον 23°C, προτού συνεχίσετε την επισκευή του οχήματος.